Flexibilitet i praktiken

– Så optimerade vi kapaciteten i ett mellanstort lokalnät

Hur kan ett lokalt elnät hantera ökande kapacitetsbehov utan att bygga ut? I Götene testade vi en marknadsbaserad lösning för efterfrågeflexibilitet med fyra leverantörer och två produkter: tillgänglighetsavtal (LFM-h) och MaxUsage. Resultaten visar att upp till 5 MW per timme kunde frigöras genom smart styrning av befintliga resurser. Rapporten beskriver allt från processer, prognosverktyg och affärsmodeller till lärdomar för andra DSO:er med liknande förutsättningar.

För att kunna skapa en fungerande marknad för flexibilitet i Götene rekryterade vi fyra aktörer – tre lokala företag och en aggregator. De deltog med resurser som elpannor, kylsystem, batterier och laddinfrastruktur. Tack vare tidig kontakt, tydliga kriterier och anpassade avtal kunde vi få rätt resurser på plats inför säsongen.

Under säsongen aktiverades 19,5 MWh effekt och 81,7 MWh validerades genom MaxUsage. Prognosarbetet förbättrades successivt, och vår tillgänglighetsprodukt (LFM-h) visade sig särskilt träffsäker. Marknaden fungerade även under perioder med mindre faktisk kapacitetsbrist – vilket stärker långsiktig tillit till konceptet.

Vi ser att flexibilitetsmarknaden kan ersätta eller komplettera traditionell nätutbyggnad – men det kräver framförhållning och nya avtalstyper. För framtiden satsar vi på fleråriga avtal, digitalisering av processerna och villkorade reservlösningar. MaxUsage utgår, och vi fokuserar på tillgänglighet, aktivering och automatisk validering.