FRÅN ENERGI TILL RENARE LUFT

– MED EN ANPASSAD LUFTVÄRMEPUMP

En luftvärmepump, även kallat ”luft-luftvärmepump”, omvandlar energi utifrån till renare luft i hemmet. Det innebär att oavsett om de är plus- eller minusgrader så kommer det finnas tillräckligt med energi i luften för att antingen kunna värma upp eller kyla ner bostaden. En vanlig missuppfattning är att man tror att luftvärmepumpen tar luften utomhus och transporterar in den men det är alltså energin från luften som tas upp.

LJUDNIVÅ & INVERTERARE

För ett nordiskt klimat är det bäst i längden att välja en modern pump med en inverterare som kontinuerligt anpassar effekten efter behovet och därmed håller en jämn temperatur. En inverterare assisterar kompressorn vid låg belastning, vilket ger en lägre energiförbrukning och längre hållbarhet. Vid kallare dagar kommer kompressorn naturligt arbeta med högre effekt för att kunna värma upp bostaden. Däremot kommer luftvärmepumpar utan inverterare gå på full effekt hela tiden för att nå rätt temperatur och kommer då att slås på och av, vilket även ökar ljudnivån. En viss grad av buller får man generellt räkna med men de bästa pumparna är relativt tysta. Man mäter ljudnivån för både inomhus- och utomhusdelen och beroende på vilken typ varierar ljudnivån mellan 49–65 dB(A). Om man sätter skillnaden i perspektiv så är en ljudökning på 10 dB(A) en fördubbling av ljudnivån, vilket innebär att det är en förhållandevis stor skillnad på olika pumpar.

FILTER, RENGÖRING & HÅLLBARHET

Luften som sprids ut i bostaden renas av ett filter som sitter i inomhusdelen, vilket bland annat minskar risken för allergiker. I filtret fastnar mögelsporer, damm och andra skadliga partiklar. De flesta luftvärmepumpar har även extrafunktioner som till exempel kan ta bort lukter. Tänk på att kontinuerligt rengöra filtret med jämna mellanrum för att öka livslängden och få ut bästa möjliga resultat. När det kommer till hur länge en luftvärmepump håller beror det på hur man tar hand om den. Ett vanligt svar är 10 år men det variera från pump till pump. Vissa kan hålla ända upp till 20 år och uppåt om man sköter dom på rätt sätt. När man köper en luftvärmepump tillkommer det en garanti men den varierar beroende på vilket märke och pump man beställer.

OFFERT PÅ LUFTVÄRMEPUMP MED INSTALLATION

Kontakta oss så hjälper vi dig och anpassar vilken pump som passar bäst för just dina behov. Såklart är du även alltid varmt välkommen att antingen ringa eller besöka oss.