Vilken laddbox passar min elbil?

Beroende på vilken bil du har så kommer den också att ladda med en viss effekt. Vissa elbilar klarar endast 1-fas laddning och därav kommer effekten att vara upp till 7,4 kW (1-fas 32 A), andra elbilar klarar av 3-fas laddning. De man ska komma ihåg är att man kan använda en 3-fas laddbox till en elbil som bara kan ta emot 1-fas då de är bilen som styr vilken effekt den kan laddas med.

ENFASLADDNING

Batteriladdaren i alla elbilar klarar enfasladdning. De kan kopplas till vanliga vägguttag och ladda bilens batterier. Problemet med vägguttag är de inte levererar särskilt mycket ström – högst 16 ampere, men de flesta vägguttag tål inte ens det utan att bli varma och därmed utgöra en brandfara.

Vanliga vägguttag i bostadshus brukar dessutom vara kopplade med klena kablar i väggarna till små säkringar i proppskåpet. De flesta elbilar vågar därför inte dra mer än 10 ampere när de är kopplade till vanliga vägguttag – vilket ger en laddeffekt på klena 2,3 kW. Ett helt tomt elbilsbatteri på 23 kWh tar då tio timmar att ladda fullt

TREFASLADDNING

Elbilar mer större batterier brukar även klara trefasladdning. Grovt förenklat är en trefasladdare tre enfasladdare monterade bredvid varandra. Istället för att belasta en enda fas genom ett klent vanligt vägguttag kan bilen dra en tredjedel så mycket ström från var och en av de tre faserna.

Trefaskontakter är dessutom byggda att tåla höga strömmar (i bostäder brukar till exempel spisen och torktumlaren drivas med trefas). De kan utan problem leverera 16 ampere per fas. Elbilen kan då istället för vägguttagens 2,3 kW ladda med hela 11 kW från ett trefasuttag, och ladda fullt ett 23 kWh-batteri på dryga två timmar (istället för tio med enfasladdning).

Vi rekommenderar!

PLANERA OCH INVESTERA FÖR FRAMTIDEN

Vi rekommenderar en 11-22 kW laddbox för att vara framtidssäkrad. Det är aldrig farligt att ha en för hög effekt på laddaren då det är bilen som styr vilken effekt den tar emot. Även om du just nu klarar dig på en 3,7 kW laddbox så kommer laddboxen du installerar troligen sitta kvar länge och kanske kommer ditt behov att öka nästa gång det är dags att byta bil. Då är det rätt skönt att vara förberedd och klar. Kontakta oss för mer information och offert på din installation av laddbox.